Suikerkleden

Een suikerkleed is een grote 'tekening' van suiker op de grond. Hierbij worden allerlei soorten en kleuren suiker gebruikt (bruine en witte suiker, kandij, poedersuiker) en andere materialen uit de suikerfabriek (zoals cokes en kalksteen). Dit suikerkleed met een diameter van circa tien meter wordt gemaakt met een groep kinderen of volwassenen.


Het suikerkleed sluit aan bij een traditie van zandtekeningen die bestaat in verschillende culturen, zoals de zandtekeningen van Indianen of Aboriginals, de zandmandala's van boeddhistische monniken, of de Rangoli - gekleurde zandtekeningen die in India op pleinen en straten worden gemaakt. Ook in Nederlandse boerderijen werden vroeger zandtapijten gestrooid bij wijze van vloerkleed. 

Het suikerkleed is een geschikt project voor speciale evenementen, zoals een opening, feest (suikerfeest) of introductie. Het samenwerken met een grote groep in een kunstproject is een bijzondere ervaring.

Een suikerkleed wordt gemaakt op locatie (binnen of buiten) en kan worden aangepast aan een thema, de locale omstandigheden en aan het aantal deelnemers (10 tot ± 100). Het project kan ook in kleinere vorm gegeven worden als workshop in een klas of groep. 

Bijzonder aan dit project is ook dat het vaak verstilling teweegbrengt. Leerkrachten zijn vaak verrast hoe drukke kinderen heel geconcentreerd kunnen werken. Het ordenen, rangschikken en strooien van de materialen heeft bijna een meditatief karakter. Wellicht dat mede hierdoor Dit project in veel groepen aanslaat, ook bijvoorbeeld in het speciaal onderwijs.

Het suikerkleed en de hierna volgende landartprojecten zijn een aantal jaren uitgevoerd in samenwerking met Liesbeth Takken als het kunstenaarsduo Landartprojects. Sinds 2009 werken wij ieder zelfstandig.Voor een filmpje klik hier:


Copyright Hilda Top | hildatop@gmail.com | 050 3125039